MENÜ

A fajta története

A több évszázados francia-angol vetélkedés tökéletes lezárása a mindkét nemzet hagyományait egyesítő, bájos francia bulldog. A denevérfülű kutyusok a szigetországból származnak, de Franciaországban nyerték el mai külsejüket.A franciáknak megtetszettek, és keresztezték őket számos más fajtával, leginkább spanyol bulldogokkal és terrierekkel (ennek köszönhető a denevérfül), így lettek les Bouledogues Francais, vagyis francia bulldogok.

Vérmérséklete

Jelleme: A francia bulldog sajátos, bohókás, nyílt, vidám és játékos kutya.
Bátor, lelkes és testileg szívós, ugyanakkor nagyon érzékeny is lehet: azonnal megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és a szigorú szidás nagyon felzaklatja. Igen kedves állat, talán éppen ezért nem szeret egyedül lenni. Ha ridegen tartják, a természete eltompul – a francia buldog csak a család tagjaként érzi igazán jól magát. Néha féltékenyen viselkedik, ha úgy látja, hogy gazdája nagy figyelmet szentel valami másnak. Éberen lesi a körülötte zajló eseményeket, és ha veszélyt érez, azt rögtön ugatással jelzi. Összességében azonban nem ugat sokat.

Társas viselkedése: Nagyon jól kijön a gyerekekkel, még az egészen kicsikkel is. Rendkívüli tűrőképessége és sajátos, kutyás humorérzéke miatt nagyszerű játszótárs.

Gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A francia buldog szőrzete viszonylag kevés ápolást igényel. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálak könnyen eltávolíthatók szőrzetéből egy gumikefe segítségével. Az év többi részében elég hetente egyszer átkefélni, lehetőleg egy erősebb sörtéjű kefével. Ennél a kutyánál többnyire az arc ráncaival sem nagyon kell törődni, elég, ha időnként bekenik azokat vazelinnal vagy egy erre a célra szolgáló készítménnyel. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a csúnya könnyfoltok kialakulását, ami főként a fehér kutyákon lehet feltűnő. Rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratokat, nincs-e bennük piszok vagy túl sok fülzsír. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Ezt a kutyát könnyű tanítani. Okos állat és gyorsan tanul, főként ha a foglalkozások vidám légkörben zajlanak, és ha a gazdája mindig tudatja az állattal, amikor elégedett vele. Az arckifejezése azonban könnyen megtévesztheti az embert, épp ezért nagyon fontos a következetesség. Ez a fajta érzékenyen reagál gazdája hanghordozására.

Mozgásigénye: A francia buldog szeret játszani és hancúrozni, de a hosszú sétákat nem kedveli. Nem bírja a meleget, ezért feltétlenül biztosítani kell neki a hűvös helyet és a friss vizet. Rövid orra miatt meleg időben nem tanácsos túlzottan megdolgoztatni. A legjobb ha reggel, vagy este visszük sétálni. A legtöbb kutya beéri naponta három rövid sétával, feltéve, hogy emellett egy kis játékra és szaladgálásra is lehetősége van a kertben. Ez az eb alkalmas a lakásban való tartásra. Vadászösztöne gyakorlatilag nincs, és nem hajlamos az önálló csavargásra.

 

Asztali nézet